Gristryne

Helgens aktiviteter V.2 – Lördag svinjakt hemmavid

Kul att jaga på hemmaplan. Här känner jag marken väl och kan orientera utan för mycket stöd av tekniken. Bäst av allt, hoppa i jaktstrassen och stövla rätt ut.

Samling en bit bort. Jag träffar ett gott gäng, en bra mix av ordinarie och gäster. Jaktledare och likaså hundföraren går igenom strategin och passen. En bra kedja av passkyttar längst stigar och traktorspår, här ser jag att det är flyktvägen om hunden pushar grisarna från hygget en bit bort.

Radiocheck och så bär det iväg. Jag och två andra åker iväg för att vandra ut på pass.
Efter en skön stigning så kommer jag fram till området där jag skall vara. Letar runt efter bästa position, hittar en höjd där jag kan täcka av större delen.

Första passet

Passet kändes helt rätt men inte med kombi. Det blir att flytta fram närmare traktorstigen, så det går att ta ett hagelskott om rådjur dyker upp. Här får jag ett mycket bättre skottläge även för kula. Lägger upp och kollar genom kikaren och allt stämmer. Saknar studsaren.

Nu börjar tjattret på radion. Hunden har upptag och det visar sig vara gris. Inte ens en minut sen hör man en dov smäll. Gris ligger, bra skott. Några sekunder senare bang. Gris två ligger, samma skytt. Det grattas på radion.

Jakten fortsätter. Det finns mer gris i hygget. Förhoppningen är att hunden skall driva ut sista grisen så att passlängan jag är med i får chansen. Efter några försök så ger vi upp, grisen har dragit ur såten. Jakten avbryts och vi skall samlas vid grisarna för att ta hand om dem.

Innan vi drog i gång jakten så frågade en av jägarna om tillfälle gavs om att göra ett dödsök för en av hans hundar som är i slutklämmen i sin utbildning. Sagt och gjort så släpptes hunden och han lyckades. Kul att se nya begåvningar. Det blev en go fight framme vid grisarna då första hunden markerade tydligt att det var hans grisar 😊

Gylta 1.

Gylta 1

 

Gylta 2 – 70kg klassen.

Gylta 2

 

Detta blir första gången jag får se fäll gris. Mycket intressant, kul att se och lära. Det blir minsann ett lagarbete att få ur dessa djur. Kuperad terräng ger fina vadmuskler. Jag var helt slut efter en dragkamp med den stora.

Väl framme vid grillplatsen blir den en välförtjänt paus och lite mat. Någon har redan tänt elden. Mat, kaffe och historierna drar igång. Nu har det varit jakt på riktigt.

Grill dax

Nu återstår den sista delen. Ta ut djuren och hänga upp dem. Självfallet tog jag mig tid att titta på hur detta görs. Lärorikt som vanligt.

Mr. Hunt

Back to blog

Leave a comment