Rådjursjakt

Helgens jakter – Lördag i Uddevalla

Tillbaka till Uddevalla, för småviltsjakt med Kombin. Tidig start på morgonen, 05:50 plingar det i väckarklockan. Snabb genomgång av utrustning, packa det sista och iväg. Sedvanlig samling med riktigt frukost. Gott att sitta inomhus i värmen för att gå igenom dagens övning.

Dagen innan har det snöat väldigt mycket vilket gör att vi får bra möjligheter för spår. Första såten bestäms och jag fick samma pass som sist, där jag sköt mitt första rådjur.

Packar upp bössan och ser att jag glömt min vapenrem. Tog av denna när jag servade vapnen veckan innan och glömde montera tillbaka den. Kul att kånka runt utan att ha den hängande över axeln. Tur att det inte är för mycket vandring idag.

Dags att vandra ut på åkern för att ta sig till passet. Efter 100m så ser jag två rådjur skutta upp på berget bakom mitt pass. Jag ropar ut det på radion och hundföraren ser samma djur. Bra start.

Äntligen på pass.Pass1 fin vy

Gör mig redo, fixar till min plats och sätter mig en stund och beundrar morgonen. Förbereder bössan, i med ett hagelskott US4+2 och en 308w. Tänder upp rödpunkten – Redo.

Redo på passet - kombi

Hunden släps och snabbt får han upptag på de två tidigare djuren.
Jag lyssnar på radion, ser på GPSen. Riktigt spännande, allt händer bakom mig och jag tittar efter djuren för att vara beredd. Jag missar totalt att det är fler djur i området, ett ensamt rådjur på andra sidan som är på väg rakt emot mig

Djur i sikte
Djur vänder sig

Djuret kommer inte tillräckligt nära på fältet. Gå in bredvid mig och rundar mig. Står och tittar på mig i 3-4minuter, jag saknar helt skottvinkel.

En stund senare är det aktivitet igen och på fältet står de två första djuren. Perfekt avstånd. Pang, det ligger. Jag knäcker och laddar om för att vara redo för ett andra skott eller djur två.
Då jag enbart fällt ett djur tidigare blir jag osäker om djuret lever eller ej då det rycker och håller på. För att säkerställa tar jag skott två. Detta förstår jag i efterhand var helt onödigt men kändes rätt för stunden.

Rådjur 1 ligger

Yes, mitt andra djur. Dags för att ta ur för första gången själv. Fick lite goda råd på vägen av hundföraren vilket gjorde denna övning både intressant och lärorik. Tack.

Ny såt och på andra sidan marken. Efter 20 minuter hörs två smällar och djur nummer två ligger. Min passgranne meddelar att det är en bock skadat bakben. Bra jobbat, skönt att kunna ta bort lidandet för djuret. Då benet var av och djuret haltade så hade det varit ett byte för räven.

Rådjur 2 ligger

Summerar en bra dag. Mycket djur i skogen och två fällda.

Mr. Hunt

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar