Dovhjort

Dovhjortsjakt utanför Linköping

Då var det dags igen. I år blev vi inbjudan att jaga dovhjort. Nu är det en tradition.

Dovhjort, fallow deer
Photo by Timeo Buehrer on Unsplash
Fin sommarbild på dovhjort, engelska namnet Fallow Deer.

Tidig start på dagen, gick upp klockan 04:00 för att hinna till samlingen 08:00. På vägen till Linköping regnar det, ju närmare vi kommer övergår regn till snö. Längst E4an svischar fälten förbi, tittar man noga så hinner man se flera grupper av rådjur. Oftas är det 3st individer.

När man kommer in i jaktkojan så möts man av ett gott gäng som redan är igång att diskutera dagens planer. En och annan skrythistoria dras. Det är ett erfaret gäng jägare som har har bra koll på markerna. 

Passen delas ut och sen kör vi igång. Redan på väg ut till passet hoppar två hjortar över vägen 🦌🦌. Det ser lovande ut. 😃
Kort vandring genom blötsnö fram till ett rätt så öppet pass.

Pass 1, snö och öppna ytor

På radion fick jag höra att två rådjur är på väg mot mitt pass. Inget dyker upp. Hundförarna går på flera nya spår och hundarna sätter fart, dock utan lycka.
Jakten avbryts, tillbaka till kojan och lägga upp ny plan. Mat och värme gör gott inför pass 2.

 

Påväg till pass 2 ser jag en lega, mycket djur i området.

Nytt pass nya förutsättningar. Denna gång var det att sitta i torn. Vandrade ut till markerat pass, hittat rätt på kartan & GPSen, dock inget torn. Frågar på radion, var tornet står, får snabb svar att det inte finns mer. Med en liten besvikelse att tornet saknas, hittar jag en okay placering. 
Efter en lång stund blir det mycket aktivitet på radion, älgfamilj har setts och vandrar rakt mot oss. Sista budet på radion är att älgarna går rakt mot mitt pass. Jag gör mig redo för älgkalven, hör på radion att det knappt är 100 meter emellan oss. Älgarna viker av och lämnar såten. Kort därefter avbryts jakten och samling i kojan.

 

Vi pratar ihop oss och gör ett sista försök. Två passkyttar och en drevkarl. Ingen lycka denna gången. Men en riktigt bra placering av pass, bra höjd och sikt över hygget.

Pass 3, bra utsikt, bra höjd

Bättre lycka nästa gång. Tackar för gått sällskap, natur och motion.
Mr.Hunt

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar